اداره كل امور اداري و پشتيباني
تعداد بازدید: 1031
پرتال
پرتال
تماس با ما
تماس با ما
درباره ما
درباره ما
نقشه سایت
نقشه سایت
ورود
Toggle navigation
صفحه اصلی
اداره بهبود مديريت و آموزش
آموزش
بهبود مديريت
جزوهها و مستندات
دورههاي تخصصي
دورههاي عمومي
چندرسانهاي
اداره پرسنلي، رفاه و سلامت کارکنان
بازنشستگی
بيمه و درمان
آدرس مهمانسراهاي شرکتهاي زير مجموعه
اداره خدمات عمومي و پشتيباني ستاد
اخبار
شرح وظايف اداره خدمات عمومی و پشتیبانی ستاد
تغذيه
تاسیسات
خدمات پشتيباني سخت افزار رايانه
امور قراردادها و مناقصات
انبار
فضاي سبز
آسانسور و فني
کار پردازي
مرکز اطلاع رساني
نقليه
اداره اسناد و دبيرخانه مرکزي
فرايند دريافت نامه
Search for:
مديريت دانش
>
مدلهاي مديريت دانش
اخبار اداره کل امور اداري
راهنماي طبقات
تکريم ارباب رجوع
امريه سربازي
قوانين و مقررات
ايثارگران
آراء هيئت عمومي ديوان عدالت اداري
آموزش
کارگزيني (بازنشستگي، بازخريدي، انتقال، استخدام و...)
حقوق ومزايا
قانون هاي مرجع
گاهنامه
مديريت دانش
ابزارهاي مديريت دانش
تعاريف و اصطلاحات
فيلم آموزشي
کتابهاي مديريت دانش
مدلهاي مديريت دانش
مراحل استخراج نقشه دانش
مستندات
مقالات مديريت دانش
تالار گفتگو
نرم افزارهاي مديريت دانش
نظام پيشنهادها
فرم ها
بيمه دي
سايتهاي مفيد
آدرس سايتهاي مفيد
پرسشهاي متداول
آمار و عملکرد
نظرسنجي
امريه سربازي
فرم نظرسنجي جشن چهلمين سالگرد پيروزي انقلاب اسلامي و روز زن
نظرسنجي بيمه
نظرسنجي دورههاي آموزشي
گالري تصاوير
آب و فاضلاب بوشهر (گناوه)
آب و فاضلاب منطقه يک رشت
آب و فاضلاب يزد
توزيع برق اهواز
خزر آباد (برق مازندران)
دوره آموزشي فيديک
راهنماي طبقات
سد سياه بيشه
سد شهيد رجايي
لوح سپاس
مجتمع عالي پژوهشي فارس
مديريت دانش
مهمانسراي آب منطقه اي زنجان
مهمانسراي تبريز (برق)
مهمانسراي سرعين
مهمانسراي مشهد
مهمانسراي کرمانشاه
مهمانسراي آبفاي همدان
ميهمانسراي آبفاي بوشهر
مدلهاي مديريت دانش
تا کنون بسیاری از نویسندگان مدلهایی را در زمینه فرایند مدیریت دانش ارایه دادهاند که بیشتر آنها از نظر محتوایی تقریبامشابه یکدیگرند اما دارای واژهها و فازها با ترتیبات متفاوت هستند. در این مدلها فرض بر این است که مراحل و فعالیتها اغلب هم زمان گاهی اوقات پی در پی و به ندرت در یک ترتیب خطی هستند. در ادامه مدلهای مطرح شده در این زمینه نخست به صورت خلاصه و اجمالی در قالب جدولی ارایه میشود. در مورد چند واژه و به عبارتی چند موضوع که در بیشتر مدلهای مدیریت دانش به نوعی بر آنها تاکید شده است، توضیحاتی داده میشود.
مدل هیسیگ
مدل هیسیگ ( 2000 )از چهار فرایند زیر تشکیل شده است:
- خلق کن :این امر به توانایی یادگیری و ارتباط بر میگردد. توسعه این قابلیت، تجربه تسهیم دانش، ایجاد ارتباط بین ایدهها و ساختن ارتباطهای متقاطع با دیگر موضوعات، از این اهمیت کلیدی برخوردار است.
- ذخیره کن: به عنوان دومین عنصر مورد نیاز مدیریت دانش است که از طریق آن، قابلیت ذخیره سازمان یافتهای که امکان جستجوی سریع اطلاعات، دسترسی به اطلاعات برای کارمندان دیگر و تسهیم موثر دانش فراهم میشود، به وجود میآید در این سامانه باید، دانشهای لازم به آسانی برای استفاده همگان ذخیره شود.
- نشرکن: این فرایند به توسعه یک روح جمعی که در آن افراد به عنوان همکاران در جهت دنبال کردن اهداف مشترک، احساس پیوستگی به هم داشته و در فعالیت هایشان به یکدیگر وابسته اند،کمک میکند.
- به کار ببرید: چهارمین فرایند، از این ایده آغاز میشود که ایجاد دانش، بیشتر توسط کاربرد عینی دانش جدید میسر اس ت، این عنصر، دایره فرایند مرکزی مدیریت دانش متحد را تکمیل میکند.
مدل نوناکا و تاکوچی
محققان مدیریت ژاپنی نوناکا و تاکوچی تاثیر بسیا ری بر مبانی مدیریت دانش داشته اند. مفهوم دانش پنهان ودانش آشکار توسط نوناکا برای طرح ریزی نظریه یادگیری سازمانی طبقه بندی شده است. در این تقسیم بندی، با توجه به همگرایی بین شکلهای پنهان و آشکار دانش، آنان مدلی را پایه گذاری کردهاند که به نام خودشان معروف شده است. این مدل بر خلاف مدلهای پیشین، تمرکز خود را بر دو نوع دانش آشکار و نهان مبذول داشته، به نحوه تبدیل آنها به یکدیگر و نیز چگونگی ایجاد آن در تمامی سطوح سازمانی (سطح فردی، گروهی و سازمانی) توجه دارد. بر پایه مدل نوناکا و تاکوچی مراحل زیر برای انتقال (تبدیل) این دو نوع از دانش، در سطوح گوناگون سازمان انجام شوند. اجتماعی نمودن )پنهان به پنهان): انتقال دانش نامشهود یک فرد به فرد دیگر،(نحوه رفع مشکل برنامه- طراحی بصورت غیر معمول). برای انجام موثر این فرایند باید میان افراد، فرهنگ مشترک و توانایی کار گروهی ایجاد شود. این امر با استفاده از نظریهها ی اجتماعی و همکاری میسر میگردد. نشست یک گروه که تجربیات را توضیح داده و در باره آن بحث میکند، فعالیتی عادی است که درآن اشتراک دانش پنهان میتواند رخ دهد.
خارجی کردن یا بیرونی سازی (نهان به آشکار): تبدیل دانش نامشهود به دانش مشهود. در این حالت فرد میتواند، دانش خود را در قالب مطالب منظم (سمینار،کارگاه آموزشی) به دیگران ارایه دهد. گفتگوهای میان یک گروه، در پاسخ به پرسشها یا برداشت از رخدادها، از جمله فعالیتهای معمولی هستند که این نوع از تبدیل در آنها رخ میدهد.
پیوند و اتصال برقرار کردن (آشکار به آشکار) : در این مرحله، حرکت از دانش آشکار فردی به سمت دانش آشکار گروهی و ذخیره سازی آن صورت میپذیرد و با توجه به استفاده از دانش موجود، امکان حل مسائل از طریق گروه فراهم شده، به دنبال آن دانش، توسعه مییابد.
درونی سازی (آشکار به نهان): در این مرحله دانش اشکار به دست آمده در سازمان، نهادینه میشود. همچنین گذراندن این مرحله برای افراد، آفرینش دانش ضمنی جدید شخصی را نیز در پی دارد (کسب دانش پنهان جدید از دانش آشکار موجود).
گذراندن مراحل چهارگانه بالا، باید به صورت پیاپی و حرکت حلزونی شکل ادامه یابد، تا به این وسیله، هر مرحله ای کامل کننده مرحله پیش از خود باشد و ضمن نهادینه شدن دانش در سازمان، باعث تولید و خلق دانشهای جدید نیز شود.
خلق دانش، نتیجه تاثیرمتقابل افراد و دانش آشکار و پنهان است، به واسطه تعامل فرد با دیگران، دانش نهان، برون سازی شده به اشتراک گذارده میشود، همچنین افراد در این فرایندها از راه مدیریت دانش با به دست آوردن بینش و تجربه سازمانی خود یا توسط کارکنان دیگر، دانش را خلق، منتشر و درونی میکنند.
از آنجا که همه فرایندهای این مدل مهم اند، بنابراین لازم است آنها را در مدیریت دانش به صورت یکپارچه مورد توجه قرار داده با اندیشیدن تدابیر و برنامه ریزیهای لازم و نیز باعنایت به موقعیت سازمان مورد نظر، توازن بین این فرایندها را برقرار کرد.
مدل مدیریت دانش لاوسن
عمدهترین مطالعه در زمینه رابطه ابعاد مختلف فرهنگی و مدیریت دانش به مطالعه لاوسن (2003) برمیگردد. مقیاس لاوسن در زمینه ارتباط مدیریت دانش با نوع فرهنگ حاکم برسازمان تنظیم شده است. براساس دیدگاه لاوسن مدیریت دانش شش بعد دارد: خلق دانش (دانش آفرینی)، جذب دانش، سازماندهی دانش، ذخیره دانش، انتشار دانش و بکارگیری دانش. لاوسن چهار نوع فرهنگ را نیز متناسب با این ابعاد معرفی کرده است. لاوسن از طبقهبندی فرهنگ، کویین و کامرون استفاده کرده است. در واقع کویین و کامرون (1999) در چارچوب ارزشهای رقابتی خود چهار نوع فرهنگ را شناسایی کردهاند: فرهنگ گروهی، فرهنگ ویژهسالاری، فرهنگ بازاری، فرهنگ سلسلهمراتبی. لاوسن از این چهار طبقه فرهنگی استفاده کرده است.
مدل مدیریت دانش کنراد و نیومن
براساس مدل نیومن و کنراد، ابعاد مدیریت دانش عبارتند از: خلق دانش، بکارگیری دانش، انتقال دانش و نگهداری دانش. دانش صریح دانش مستند است. مثل یک دفترچه راهنما ٬توسط دیگران نیز قابل استفاده است. ولی دانش ضمنی دانشی است که در ذهن است. مثل تشخیص عملکرد موتور از روی صدا. یا تکنیک های ظریف نقاشی که در عمل آموخته می شوند. دانش سریح وقتی به اشتراک گذاشته شود همه می توانند از آن استفاده کنند. دانش ضمنی ممکن است قابل اشتراک گذاری نباشد. زیرا بیان تجربه در قالب سطور و کلمات کار آسانی نیست. پس با توجه به مطالب بیان شده می توان نتیجه گرفت که دانش ضمنی به عنوان محرکی مهم در فرایند خلاقیت و نوآوری نقش مهمی را به عنوان یک منبع سازمانی و عامل موفقیت در سازمان ایفا می کند. و دانش ضمنی و تصریحی مکمل یکدیگرند این بدین معناست که برای ایجاد دانش جدید به اشتراک گذاری هر دوی آنها در سازمان ضروری است در چرخه اشتراک گذاری دانش ضمنی می تواند به دانش صریح به دانش ضمنی تبدیل گردد.
مدل پایههای ساختمان دانش
این مدل توسط پروبست ، روب و رمهاردت (2002) به نام مدل پایههای ( سنگ بنای) ساختمان مدیریت دانش نام گذاری شده است. همان گونه که پیشتر گفته شد، با توجه به جنبه کاربردی تر این مدل، آن را به عنوان مدل نسبتا کاملی که نکات مثبت همه مدلها را تقریبا در بر میگیرد مورد توجه بیشتر قرار خواهیم داد. طراحان مدل یاد شده، مدیریت دانش را به صورت سیکل دینامیکی میبینند که در چرخش دایم است. مراحل این مدل، شامل هشت جزء، متشکل از دو سیکل؛ درونی وبیرونی است. سیکل درونی : به وسیله بلوکهای : کشف (شناسایی)، کسب، توسعه، تسهیم، کاربرد(بهره برداری) و نگهداری از دانش، ساخته میشود. سیکل بیرونی : شامل بلوکها ی اهداف دانش و ارزیابی آن است که سیکل مدیریت دانش را مشخص مینماید. کامل کننده این دو سیکل "بازخور" است.
مدل دانش سازمان بهرهوري آسيا (APO)
مدلي که در کشورهاي شرق آسيا و در وزارت نيرو به کار گرفته شده است مدل سازمان بهره وري آسيايي مي باشد